dimarts, 21 d’octubre del 2014

COMPETÈNCIA COMUNICATIVA LINGÜÍSTICA

En el nostre context social actual i pel que fa a la importància de l’aprenentatge educatiu a les escoles, volem destacar la Competència Comunicativa Lingüística ( CCL ).

* Es suficient Ensenyar i Aprendre a llegir i escriure? Avui en dia, no és suficient que durant la etapa d’escolaritat obligatòria s’ensenyi i s’aprengui  nomes a llegir i escriure sinó que estem parlant d’algun aprenentatge més complex com pot ser expressar, argumentar i interpretar, interactuar de forma correcta, etc.

La CCL comporta  saber comprendre textos orals i escrits, saber expressar-se oralment i per escrit d’una manera eficaç i ajustada a les diverses situacions comunicatives. Aquesta competència és fonamental per créixer i formar-se al llarg de tota la vida en la nostra societat.

La CCL ens permetrà una correcta interacció amb altres persones, cultura i entorn i un tractament personal de la informació.

Amb una societat tan avançada tecnològica i audiovisualment, hem de poder desxifrar tota la informació que estem rebent i poder interpretar-la des de les nostres sensacions, percepcions, etc.



Molts cops estem rebent missatges subliminals per part dels mitjans de comunicació, publicitat, etc i no som conscients ni capaços de desxifrar-ho. 

En el decrets curriculars del Departament d’Educació s’estableix que la CCL encapçali les competències bàsiques i destaca el seu caràcter transversal.



*Quins components es detecten en una comunicació eficaç:
Lingüístics, discursius, textuals, pragmàtics, enciclopèdics, paralingüístics, corporals i espaial
Durant tot el nostre procés d’aprenentatge anem adquirint unes habilitats que ens permeten comunicar el “que” i tenir en compte “on” i segons amb “qui”de forma adequada

* Quins procediments utilitzarem
1. Escoltar, exposar i dialogar
2. Comprendre textos orals
3. Produir textos escrits.
4. Llegir i comprendre textos escrits.
5. Aplicar coneixements gramaticals bàsics
6. Buscar, recopilar y processar informació escrita.
7. Accedir a las diferents fonts de l’ informació i comunicació.

Quins valors obtindrem?
• Tenir confiança a l’hora de parlar en públic
• Esforçar-se en expressar-se de forma adequada i correcta.
• Abordar las opinions y arguments dels demés amb una
ment oberta i participar en diàlegs constructius i crítics.
• Habilitats per establir vincles i relacions  
• Desenvolupar l’afició per la literatura i aconseguir hàbits lectors.

Així doncs, al finalitzar la etapa d’educació obligatòria, desenvolupar la competència de comunicació lingüística, comporta el domini de la llengua oral i escrita en múltiples contextos i l’ús funcional d’ almenys una llengua estrangera.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada