dijous, 6 de novembre del 2014

ELS MODELS GENERALS DELS TUTORS: assertius, passius, agressius.



Un tutor és la persona que guia i ajuda als alumnes en el seu curs escolar, també serà el mitjà de comunicació entre els professors i els pares. La relació que s'estableix entre alumne i tutor ha de ser estreta i constant.


Durant tota la nostra etapada escolar hem conegut diversos tipus de tutors i amb diferents habilitats socials/comunicatives pero de tots els models de tutors, destacarem tres models generals de professors des del punt de vista d'acció tutorial: ASSERTIU, PASSIU I AGRESSIU. Des d'aquests tres models s'expandeixen la resta d'habilitats o definicions possibles de professors, però l'acció tutorial l'englobem en aquests tres estils.


Patró assertiu: 
Un professor assertiu serà aquell que té respecte cap a si mateix i el respecte cap als altres. Les creences i valors que cada persona té i la creença que “els altres mereixen el meu respecte de la mateixa manera que jo em respecto a mi mateix” seran els ideals que destaquen en aquest tipus de conducta.
La conducta assertiva facilita la comunicació amb l’altre i l’honestedat en la relació, la qual cosa no significa que cuan portem a terme aquest tipus de conducta aconseguim tot el que desitgem. No ens eximeix tampoc de conflictes comunicatius; això si, probablement facilitarà que aquests puguin resoldre’s, ja que no s’ataca ni s’ofèn l’altre.
La persona que utilitza una conducta assertiva es sent satisfeta amb ella mateixa perquè la seua actuació és coherent amb les seues creences i valors. En general, la conducta assertiva és més favorable per a les parts implicades en un conflicte, ja que possibilita l’expressió d’emocions i sentiments de manera clara i directa sense la intencionalitat d’ofendre l’altre, almenys de forma consciente.

Per tot això, utilitzar aquest tipus de conducta amb els nostres companys i alumnes, a més de facilitar les relacions socials i crear un clima de respecte en el centre, ens ajudarà a mantindre un bon nivell d’autoestima i un baix nivell d’ansietat, elements importantíssims per a la prevenció del síndrome d’ esgotament professional


Per a dur a terme aquest tipus de conducta, haurem de tindre en compte:


  • Els elements no verbals, mantenint un contacte ocular directe, un to de veu adequat per a la conversació, un parla fluida, uns gestos ferms..
  • Les emocions i sentiments, respectant-nos i sentint-nos a gust amb nosaltres mateixos i amb els altres i sent honestos “emocionalment parlant”, és a dir, dient el que sentim.
  • Els elements cognitius, pensant que tenim (i tenen) uns drets i els exercitem, creient que tot el món té dret a ser respectat, i pensant que no som superiors i inferiors als altres.



Patró passiu:
Un professor passiu serà aquell que no aprofita al màxim el seu temps a la docència per transmetre i fer crèixer els coneixements dels seus alumnes, és limitarà a fer tasques estipulades, realitzarà el mínim treball, és mostrarà poc energètic, una mirada poc profunda, un to de veu baix, mostrarà i crearà poc diàleg, és pot mostrar indiferent davant els dubtes dels alumnes, acostuma a fer monòleg i no fa participar als alumnes, no crearà feedback, no aconsegueixen canviar la conducta de l'alumne, no presten gran atenció als seus dubtes, etc.

El fet de que un professor sigui passiu, serà poc profitós pels alumnes que no "creixeran" tot el que podrien fer-ho amb l'ajuda d'un professor més actiu, coneixeran només el bàsic, ja que no expandirà ni innovarà a les classes. No tindran l'extra de motivació i creació d'interès que pot crear un model de professor assertiu.




Patró agressiu:

El perfil d'un tutor agressiu es caracteritza per prendre totes les decisions sense tenir en compte l'opinió dels alumnes. Organitza totes les tasques i les dirigeix, decideix els mètodes a emprar, no dóna explicacions dels objectius de la feina i és l'únic avaluador.

El clima afectiu que es viu a l'aula no acostuma a ser càlid i tranquil, sinó que més aviat el caliu de l'alumnat és molt més agressiu i tens, per això les relacions entre ells no solen ser molt sinceres i per tant, no hi ha un bon ambient de treball entre els companys.


Un tutor agressiu sol fer ús de paraules, to, gestos i expressions violentes que trenquen tota relació afectiva amb l'alumne. 






Tenint en compte aquests tres patrons tutorials, volem destacar la figura del tutor assertiu i com a exemple hem seleccionat el següent fragment de la pel·licula " La lengua de las Mariposas" dirigida per Juan Luis Cuerda i on durant tota la pel·licula ens plasma la relació entre un professor i un alumne durant l'inici de la Guerra Civil Espanyola. Podem obervar els patrons característics d'un professor assertiu: un to agradable, mirar als ulls del seus alumnes, ensenya i aprén dels seus alumnes, motivador, etc.


Hem seleccionat el següent fragment per il·lustrar-ho:













divendres, 24 d’octubre del 2014

COMPETÈNCIA PER AL TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ I COMPETÈNCIA DIGITAL

Entrada obligatoria 5, Mobil learning




Es denomina mobil learning a les applicacions mòbils destinades a l'aprenentatge.

És una metodologia, ensenyança - aprenentatge duta a terme o amb l'ajuda de dispositius mòbils o tablets. Aquest avenç tecnològic és un pas més als seus antecessors, les webs d'aprenentatge i l'aprenentatge electrònic.


Amb aquesta nou recurs, és pot oferir un ensenyament totalment personalitzat, i amb una rapidesa immediata en l'enviament de continguts i tasques. Tot això ha creat una gran expectativa i només a fet que començar el desenvolupament de nous i millors recursos d'aquest tipus.


Aquest suport pel procès ensenyança - aprenentatge ofereix la possibilitat de què l'aprenentatge és porti a terme a qualsevol lloc, qualsevol moment, la qual cosa pot influir positivament en el moment de motivació de l'aprenent, a més al mateix temps poder comunicar-se amb companys, interactuar i treballar en grup o resoldre dubtes.


El ventall que ofereixen els dispositius mòbils és enorme, i una tasca també per als docents i creadors d'aquestes noves aplicacions és el procurar un ensenyament significatiu.


A continuació un esquema del que oferèix mobile learning:



Noticia a La Vanguardia, el mobile learning s'expaneix

Tot el que sigui comunicació, afavoreix la competència comunicativa lingüística, i avui en dia, que la tecnologia mòbil és l'ordre del dia a dia, és el que necessitarà a la societat en els propers (ja ho és) anys per a comunicar-se amb l'entorn, és necessari un aprenentatge de la comunicació amb aquests dispositius.


Amb aquests dispositius podem ensenyar a comunicar-se i qualsevol altre àmbit de l'educació, de la formació de les persones per a la preparació per a la societat i la vida.


Cert és que apareix un nou ús del llenguatge amb aquestes noves tecnologies, però és treball dels docents que les formes correctes perdurin i és traslladin també al dia a dia en aquestes aplicacions.

Avui ja hi ha milers d'aplicacions als mòbils i tauletes, tant com a suport per a mestres en àmbit de control de classe, notes i temari, com jocs i exercisis per als aprenents, o solucions i explicacions.

Algunes aplicacions mòbils i ús pedagogic:

- iLearning, aplicació mòbil en la qual és pot tindre agenda, exercicis, temari, conexió i interacció.

- Notability, encarada al professor, permet posar notes, manar tasques, fer audios, diagrames, i molt més.

- El cofre del tesoro DADA, aplicació mòbil, en la que l'usuari apren mitjançant el descobriment a través del joc, amb un caire força motivacional.

- Plantas por Tinybop, eina per explorar els biomes i la natura, des d'animals i plantes fins a fets climatològics.


A continuació ús deixem un enllàç amb una guia molt pràctica sobre la implantació del Mobile Learning, ja que com diu aquest document i em mencionat anteriorment, és una tecnologia que s'utilitza en el dia a dia, molt pràctica i ràpida, de manera que implementar l'educació en aquestes eines és molt important i totalment necessari Guia per a la implantació de Mobile Learning










Recurs educatiu amb Jclic



Hem elaborat un recurs educatiu per Cicle Inicial sobre l'ESPAI, treballant de forma molt didàctica i visual, els planetes, el sol, la lluna, la terra, etc i amb català, castellà i anglès perquè sigui més complert. 
El programa que hem fet servir és el JCLIC.

Esperem que us sigui de gran ajuda!







Us podeu descarregar el nostre JClic en aquest enllaç:

dijous, 23 d’octubre del 2014

Internet Segur

ACTIVITAT 1 .-

Hem estat debatint sobre els diferents tipus de ciberassetjament i arribem a la conclusió que el paper d' educador  i la família és fonamental per poder solucionar el problema,ja que constantment  es detecten diversos casos en centres educatius.

Per  nosaltres ha  estat molt interessant aquest tema i hem buscat  diferents recursos i estratègies  per poder conèixer les diverses situacións i causes que ho produeixen  i la millor forma de buscar una solució.

Us deixem algunes webs que ens han ajudat a coneixer "qui ", " com " i " quan " pot ajudar a superar el ciberassetjament:

www.savethechildren.es
http://www.xtec.cat/web/centres/convivencia/recursos/resconflictes/ciberassetjament_iguals



ACTIVITAT 2.- WEBQUEST

Desprès de debatre sobre internet segur, pel que fa a causes i conseqüencies, hem elaborat una webquest amb el programa PIXTON, mitjançant un còmic que hem creat per nen de 8 i 10 anys exposant una situació de ciberassetjament i com explicant com hem d'actuar davant un fet com aquest. L'hem anomenat: NO ESTÀS SOL, T'AJUDAREM!






Podeu trobar aquest còmic en el següent enllaç:

http://Pixton.com/es/:8kyo9mtb









dimarts, 21 d’octubre del 2014

COMPETÈNCIA COMUNICATIVA LINGÜÍSTICA

En el nostre context social actual i pel que fa a la importància de l’aprenentatge educatiu a les escoles, volem destacar la Competència Comunicativa Lingüística ( CCL ).

* Es suficient Ensenyar i Aprendre a llegir i escriure? Avui en dia, no és suficient que durant la etapa d’escolaritat obligatòria s’ensenyi i s’aprengui  nomes a llegir i escriure sinó que estem parlant d’algun aprenentatge més complex com pot ser expressar, argumentar i interpretar, interactuar de forma correcta, etc.

La CCL comporta  saber comprendre textos orals i escrits, saber expressar-se oralment i per escrit d’una manera eficaç i ajustada a les diverses situacions comunicatives. Aquesta competència és fonamental per créixer i formar-se al llarg de tota la vida en la nostra societat.

La CCL ens permetrà una correcta interacció amb altres persones, cultura i entorn i un tractament personal de la informació.

Amb una societat tan avançada tecnològica i audiovisualment, hem de poder desxifrar tota la informació que estem rebent i poder interpretar-la des de les nostres sensacions, percepcions, etc.



Molts cops estem rebent missatges subliminals per part dels mitjans de comunicació, publicitat, etc i no som conscients ni capaços de desxifrar-ho. 

En el decrets curriculars del Departament d’Educació s’estableix que la CCL encapçali les competències bàsiques i destaca el seu caràcter transversal.



*Quins components es detecten en una comunicació eficaç:
Lingüístics, discursius, textuals, pragmàtics, enciclopèdics, paralingüístics, corporals i espaial
Durant tot el nostre procés d’aprenentatge anem adquirint unes habilitats que ens permeten comunicar el “que” i tenir en compte “on” i segons amb “qui”de forma adequada

* Quins procediments utilitzarem
1. Escoltar, exposar i dialogar
2. Comprendre textos orals
3. Produir textos escrits.
4. Llegir i comprendre textos escrits.
5. Aplicar coneixements gramaticals bàsics
6. Buscar, recopilar y processar informació escrita.
7. Accedir a las diferents fonts de l’ informació i comunicació.

Quins valors obtindrem?
• Tenir confiança a l’hora de parlar en públic
• Esforçar-se en expressar-se de forma adequada i correcta.
• Abordar las opinions y arguments dels demés amb una
ment oberta i participar en diàlegs constructius i crítics.
• Habilitats per establir vincles i relacions  
• Desenvolupar l’afició per la literatura i aconseguir hàbits lectors.

Així doncs, al finalitzar la etapa d’educació obligatòria, desenvolupar la competència de comunicació lingüística, comporta el domini de la llengua oral i escrita en múltiples contextos i l’ús funcional d’ almenys una llengua estrangera.


Entrevistem a una mestra que utilitza TIC a l'escola


Hem volgut saber de primera mà l'aplicabilitat que tenen les TIC i PDI a l'escola Fundació Col·legi Teresià i la mestra de P-4, Sandra, ens ha atès per respondre una petita entrevista sobre aquest tema:

1.- QUINES TIC UTILITZEU AL CENTRE? 
Al centre utilitzem la PDI i ordinadors.
I ESPECIALMENT AMB ELS TEUS ALUMNES?
Als meus alumnes de P-4 utilitzem la PDI.

2.- AMB QUINA FREQÜÈNCIA LES UTILITZEU? Tots els dies ja que l’editorial que utilitzem porta molt material digital

3.- HEU REBUT ALGUN TIPUS DE FORMACIÓ SOBRES LES CAPACITATS I METODOLOGIA DE LA PDI? Si ,el nostre centre ens han impartit diverses sessions formatives de les TIC en general i en concret de PDI

4.- QUIN TIPUS D’ACTIVITATS REALITZEU AMB LA PDI? Contes unitats, activitats de traç, jocs, dibuixos, cançons, paint.

5.- ENS POTS ANOMENAR 4 AVANTATGES EN EL PROCÉS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE AMB PDI?
* els nens estan més atents
* més motivació
* molt material divers
* immediat
* gran varietat de formes per treballar les àrees
* al ser visual , és més fàcil d’adquirir processos d’aprenentatge

6.- I 4 DESAVANTATGES ( SI S’ESCAU )
* Al ser individual, els nens es cansen ràpid
* Els punters es trenquen fàcilment

7.- CREUS QUE ELS NOUS RECURSOS TECNOLÒGICS SUBSTITUEIXEN ELS RECURSOS TRADICIONALS COM A MÈTODE D’ENSENYAMENT?
No, son complementaris

8.- HA ESTAT FÀCIL INTRODUIR AQUESTS NOUS RECURSOS?
Si i no, ja que cal diferenciar entre lúdic i eina de treball, tot i que la nova generació tenen moltes facilitats amb les noves tecnologies.


9.- PER ÚLTIM, ENS POTS FER UNA VALORACIÓ DE LES TIC A L’ESCOLA? L’ús de les TIC és molt present en les aules i rutines diàries. Penso que afavoreix molt les tasques durant el procés d’aprenentatge dels infants.

Moltes gràcies Sandra per la teva col·laboració!

divendres, 10 d’octubre del 2014

Ampliació d'informació sobre la pissarra digital

En aquesta entrada ampliarem la informació sobre la pissarra digital, deixant diferents recursos, manuals i videos que poden ser de gran utilitat per a aprofitar al màxim aquesta tecnologia.

Us deixem un altre video d'explicació sobre la pissarra digital i com s'utilitza:


Manual de la URV sobre la pissarra digital

Pagina oficial de Smarttech, on podeu trobar molts més recursos.


A continuació us deixem alguns videos de possibles activitats que es poden realitzar amb la PDI:



 Activitat per a autisme amb pissarra digital:
https://www.youtube.com/watch?v=o90sDaklurU

https://www.youtube.com/watch?v=R3aHLZP5oK4


Video com s'utlitza la votació a distancia  amb alumnes a la pissarra digital
https://www.youtube.com/watch?v=HeoMFi-4Cd4



Al següent enllaç - cliqueu aquí - podeu veure un article crític sobre la PDI realitzat per la U.Ramon Llull de Barcelona, per tres persones, entre elles el Dr. Miquel Àngel Prats Fernández; on s'analitzen les potencialitats i les limitacions que pot tindre la PDI.
Els beneficis que comenten són bàsicament els que ja em comentat en altres punts al blog, el que si volem remarcar una mica més són les limitacions, ja que de fet no hem trobat gaires crítiques més a  la PDI.
Obviament la inversió que suposa és una limitació, sobretot per a escoles o municipis amb poca ratio i poc pressupost; també les continues actualitzacions i suport tècnic necessari, la formació adequada i preparació del professorat, i l'aprofitament real que se'n pugui extreure d'aquesta tecnologia.
Sobretot racalca el fet de que ha de ser una eina de suport per a la contrucció de coneixements dels alumnes, i que pot caure en la falta de preparació de les sessions.




Esperem que us siguin útils aquests recursos, Animeu-se a comentar!! Gràcies!



divendres, 26 de setembre del 2014

Entrada Obligatòria 1: Pissarra digital - Què és i com es pot utilitzar per a promoure la CCL


PISSARRA DIGITAL


Volem iniciar aquest blog tot parlant de la PISSARRA DIGITAL (PD), tenint en compte el seu funcionament i la seva aplicabilitat dins el món educatiu.




Dintre dels avanços tecnològics actuals, no podem deixar de banda el món educatiu i els recursos utilitzats. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació ( TIC ,) permeten innovar dins les pràctiques docents i proporcionar una major motivació dels alumnes, aprenent de forma dinàmica i interactuant amb el procés d’aprenentatge.






Actualment existeixen dos tipus de pissarres digitals:

* La pissarra digital (PD), és una infraestructura didàctic-tecnològica
integrada bàsicament per un videoprojector i un ordinador amb connexió a Internet.







*  La pissarra digital interactiva (PDI),
 consisteix  en un ordinador connectat
 a un  vídeo-projector, 
que projecta la imatge de la pantalla sobre  una superfície, des de la qual es pot controlar
l'ordinador, fer anotacions manuscrites sobre qualsevol imatge projectada, així com guardar-les,imprimir-les, enviar-les per correu electrònic i exportar-les a diversos formats.




ELEMENTS BÀSICS D'UNA PDI



• Ordinador multimèdia (portàtil o sobre taula), dotat dels elements bàsics. Aquest ordinador ha de ser capaç de reproduir tota la informació multimèdia emmagatzemada en disc.

• Projector, a fi de veure la imatge de l’ordinador sobre la pissarra. Cal preveure una lluminositat i resolució suficient. El projector convé que el col·loquem al sostre i a una distància de la pissarra que permeti obtenir una imatge lluminosa de granmida.

• Mitjà de connexió, a través del com es comuniquen l’ordinador i la pissarra.
Existeixen connexions a través de bluetooth, cable (USB, paral•lel) o connexions
basades en tecnologies d’identificació per radiofreqüència.

• Pantalla interactiva, sobre la qual es projecta la imatge de l’ordinador i que es controla mitjançant un punter o fins i tot amb el dit.

• Software de la pissarra interactiva, proporcionada pel fabricant o distribuïdor i que generalment permet: gestionar la pissarra, capturar imatges i pantalles, disposar de plantilles, de diversos recursos educatius, d’eines tipus zoom, convertidor de text manual a text imprès i reconeixement d’escriptura, entre unes altres. En aquest cas el Notebook.



· VALORS DIFERENCIATS QUE ENS APORTA LA PDI:

La utilització de la pissarra digital és un recurs molt útil per als docents, ja que té l'avantatge de que, com hem vist i continuarem veient, ofereix moltes possibilitats i permet utilitzar diferents elements en un mateix espai i de forma ràpida.
A més, la utilització de les noves tecnologies és molt important per a que l'alumnat conegui de primera mà  les eines que té al seu abast, que no es quedi en les aplicacions de moda i les xarxes socials, sinó que conegui, construeixi i desenvolupi nous coneixements, descobrint tot allò que pot arribar a crear amb la tecnologia.

Hi ha moltes diferencies d'utilitzar la pissarra digital a no utilitzar-la, sobretot la tecnologia ens aporta celeritat, la possibilitat d'agafar coses ja fetes, modificar-les, utilitzar-les, eliminar-les de la pantalla ràpidament, seleccionar o posar atenció en una part de la pantalla, ampliar, reduir, repetir, la interacció a distancia que permet fer enquestes, preguntes per votació i fins i tot exàmens.

No hem de deixar de tindre en compte que la utilització de la pissarra digital pot deixar de ser favorable o almenys no tan beneficiosa com podria ser-ho, si se'n fa un us poc explotat direm, és  a dir, si només s'utilitza com a pantalla reproductora d'un powerpoint ja preparat i la reproducció d'un vídeo de tant en tant. Quedant-se encaixat en la reproducció i explicació del docent i oblidant la interacció amb l'alumnat i les  infinites activitats que els alumnes poden fer i crear.

Així doncs la pissarra digital ha de ser un suport per a l'ensenyament, que mitjançant el docent s'ha d'utilitzar i explotar de la millor forma possible per a la interacció i participació de l'alumnat.

Manual pràctic - cliqueu aquí 

A continuació un vídeo on podreu veure una bona explicació de com utilitzar la pissarra digital:

També us deixem un video més complert amb explicacions més acurades:


Tot i que l'us de la pissarra digital és molt interessant per al docent, sempre s'ha de tindre una alternativa en cada sessió per si sorgeix algun imprevist, com per exemple que el subministrament elèctric quedi inutilitzat aquell dia.


· COM PROMOURE LA CCL AMB LA PDI: 


La CCL fa referència, no només a situacions d’interacció, sinó també a tot un altre conjunt de coneixements conceptuals, metodològics i estratègics relacionats amb el tractament, diguem-ne personal, de la informació relacionada amb les diverses àrees del currículum, És  molt  important perque facilita la comunicació i coneixement  de  diversos usos  sobre  les  últimes teories.
Entre els avantatges d'aprenentatge de les pissarres digitals  dels  nens,  podem citar:
  •      Augment de l'eficiència i eficàcia en el procés d'aprenentatge 
  •      Recurs aplicable a totes les etapes educatives.
  •      Recurs flexible i adaptable a diferents estratègies docents
  •      Tecnologia atractiva i de maneig senzillque augmenten la motivació
  •      Acostament de les TICs a alumnes amb discapacitat
  •      Font inesgotable d'informació multimèdia i interactiva.



    El procés educatiu és molt rellevant per al desenvolupament evolutiu dels nensaixí com de les seves competències bàsiques. L'integració de diferents recursos educatius i intereactius es fa necessari en l'ensenyament de cara a millorar les dificultats d'aprenentatge primerenques per tal d'oferir solucions des del principi. També pensem uns d'aquests recursos és el pòster digitalque ens ofereix possibilitats d'experimentar i manipularrespectant el ritme d'aprenentatge de l'alumnatatenent la diversitatafavorint el treball en grupla interacció social i a fomentar el desenvolupament de la competència comunicativa i 
    digital.

     Aquest  blogger  està basat en una proposta educativa sobre l'ús del pòster digital com a recurs d'aprenentatge utilitzat juntament amb la pissarra digital interactivaper treballar el conte tradicional i els diferents centres d'interès per a nens d'educació inclusiva integrats a les aules d'Educació Infantil i Primàriaaixí com a les aules obertesi en aquelles altres on tinguem alumnat de necessitats educatives o amb problemes d'aprenentatgeatenent als criteris d'integració del currículumi analitzant els resultats obtinguts després de l'avaluació de la pràctica desenvolupada en el  aula amb la finalitat de comprovar que aquesta experiència suposa una innovació en el procés  d'ensenyament i aprenentatge d'aquests alumnes.

    Pensem que una forma de motivarno només a aquests discentssinó a tots en generalés partir dels seus propis coneixements i ajudar interactivament a participar en totes les activitats que puguin segons les seves capacitatsi valorant tot allò que aconsegueixinMitjançant l'ajuda del pòster digitalels alumnes no només van a estar més motivats en el seu aprenentatge sinó que aconseguiran gaudir a través de la seva participació activa a la mateixa vegada que van aprenent i integrant-se en l'ús de les TIC.